Ultimate magazine theme for WordPress.

При прием на какви хапчета трябва да приемаме и пробиотик

0

- Advertisement -

Пробиотиците са полезни бактерии, които насърчават здравия микробиом на червата и могат да бъдат особено полезни при приема на определени лекарства. Разбирането кога и защо да комбинирате пробиотици със специфични хапчета може да помогне за поддържане на здравето на храносмилането и да смекчи потенциалните странични ефекти.

Антибиотици: защита на чревната флора

Антибиотиците, макар и ефективни при унищожаването на вредните бактерии, също нарушават баланса на добрите бактерии в червата. Този дисбаланс може да доведе до стомашно-чревни проблеми като диария, гадене и гъбични инфекции. Приемането на пробиотици заедно с антибиотици може да възстанови полезните бактерии и да помогне за поддържането на здрав чревен микробиом. Обикновено се препоръчва да приемате пробиотици няколко часа след приема на антибиотици, за да осигурите максимална ефикасност.

Хапчета за сън: Подобряване на здравето на храносмилането

Хапчета за сън, като бензодиазепини и небензодиазепинови хипнотици, дори и хапчета за сън без рецепта, обикновено се използват за лечение на безсъние и други нарушения на съня. Въпреки че са ефективни за насърчаване на съня, някои хапчета за сън могат да повлияят негативно на чревната подвижност и да доведат до запек или други храносмилателни проблеми. Приемът на пробиотици заедно със сънотворни може да помогне за поддържането на здрав чревен микробиом и да смекчи тези потенциални странични ефекти. Пробиотиците насърчават редовните движения на червата и поддържат цялостното здраве на храносмилането, като гарантират, че употребата на сънотворни средства не нарушава функцията на червата. Както винаги, консултацията с доставчик на здравни услуги преди комбиниране на пробиотици със сънотворни е от решаващо значение за осигуряване на безопасна и ефективна употреба.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС): Намаляване на стомашно-чревното увреждане

НСПВС, като ибупрофен и аспирин, могат да причинят увреждане на лигавицата на червата и да нарушат баланса на чревните бактерии, което води до симптоми като лошо храносмилане и язви. Пробиотиците могат да помогнат за защита на чревната лигавица и поддържат целостта на чревната бариера, намалявайки риска от стомашно-чревно увреждане. Включването на пробиотици при употреба на НСПВС за продължителни периоди може да бъде полезно за здравето на червата.

Имуносупресори: Подпомагане на имунната функция

Имуносупресорите, използвани при състояния като автоимунни заболявания и грижи след трансплантация, могат да променят микробиома на червата и да отслабят имунната система. Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на балансирана чревна флора, което е от решаващо значение за поддържане на имунната функция. Приемът на пробиотици по време на имуносупресивна терапия може да помогне за справяне със страничните ефекти, свързани с червата, и да поддържа цялостното здраве.

Инхибитори на протонната помпа (PPI): Балансиране на стомашната киселина

ИПП, предписвани при състояния като киселинен рефлукс и ГЕРБ, намаляват производството на стомашна киселина. Въпреки че това облекчава симптомите, то може също така да наруши микробиома на червата, което води до свръхрастеж на вредни бактерии. Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии при използване на ИПП, предотвратявайки потенциални храносмилателни проблеми и инфекции.

Химиотерапия: смекчаване на страничните ефекти

Химиотерапевтичните лекарства могат значително да повлияят на микробиома на червата, което води до тежки стомашно-чревни странични ефекти като диария и мукозит. Пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми, като възстановят баланса на чревните бактерии и поддържат целостта на чревната лигавица. Интегрирането на пробиотици в режим на химиотерапия може да подобри здравето на храносмилането и цялостното благосъстояние по време на лечението.

Избор на правилния пробиотик

Когато приемате пробиотици с лекарства, важно е да изберете правилния вид и щам. Потърсете пробиотици, които съдържат множество щамове полезни бактерии, като Lactobacillus и Bifidobacterium, които са известни със своите ползи за здравето на червата. Освен това се консултирайте с лекар, за да определите подходящата дозировка и да осигурите съвместимост с вашите лекарства на приемания пробиотик за раздразнен стомах.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече