Ultimate magazine theme for WordPress.

Черепа остана без частния си самолет за 90 млн. лв.

0

- Advertisement -

Хазартният бос и обвиняем по куп данъчни и криминални дела Васил Божков официално загуби един от символите на сръхбогатството си – луксозния му частен самолет „Бомбардиер Глобал 5000 GFVD“ беше обявен за публична продан чрез търг с наддаване от частен съдебен изпълнител в София.

Обявата за продажбата на летателната машина беше публикувана на 10 януари, сряда, на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, като от съобщението става известно, че уникалният самолет се продава за „скромните” 28 739 600 лв. без ДДС. През 2020 г., малко преди Васил Божков да стане мишена на прокуратурата и данъчните власти, милиардерът от Велинград брои 45 милиона долара (около 90 млн. лв.), за да се сдобие със свръхзвуковата „метална птица“. Частният самолет на Черепа беше регистриран в България на 11 юни 2020 г., но той не успя да му се порадва много време.

След няколко полета до Франция, Италия, Гърция, Русия и Дубай до края на 2020 г., проектираният специално по вкуса на Васил Божков самолет беше „приземен“ от властите, докато Черепа се укриваше в Емирството с общо 18 повдигнати обвинения, сред които поръчителство на убийства и опит за изнасилване на тогавашната шефка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова.

Миналото лято Васил Божков изненадващо беше експулсиран в България от властите в Дубай, озова се за няколко дни в арестантска килия, преди да бъде поставен под домашен арест, който изтърпява в баровския офис на НОВЕ холдинг на ул. „Московска“ досами кметството. Неотдавна пък стана известно, че прокуратурата е прекратила разследването по показания на Божков, по което през пролетта на 2022 г. бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Докато Черепа очаква съдебния процес срещу него да стартира, богатството му ударно се стопява. Още миналата пролет Божков се раздели със сградата на бившата Телефонна палата на ул. „Гурко“ в центъра на София, която премина в ръцете на хазартна компания срещу 22 милиона лева. Парите обаче не влязоха в джоба на Черепа, а отидоха у ликвидатора на дъщерното дружество на „Ню Геймс“, обявено в несъстоятелност. Сега и милионите от предстоящата продажба на частния самолет на Васил Божков ще отидат при кредитори.

Оказва се, че върху обявеният за продажба самолет „Бомбардиер Глобал 5000 GFVD“ има вписани цели три залога и пет запора на различни основания, което е и една от причините летателния апарат да се продава три пъти по-евтино. Бъдещият собственик на уникалния самолет ще трябва да направи и солидни допълнителни разходи – общо 970 000 евро за „прегледи, повторен монтаж на двигателя, инженеринг от страна на притежателя на сертификата и за съставяне на констативни протоколи по цялата тази процедура, която ще отнеме поне 3 месеца след покупката“, се казва в обявлението за продажбата. Оглед на самолета може да бъде направен от 12 януари до 12 февруари т.г., а началният час на търга е насрочен за 13 февруари от 9 ч. в Софийския районен съд.

Неотдавна стана ясно, че Васил Божков е налегнат и от сериозни здравословни проблеми. Олигархът се бори с инвазивен рак, с който е бил диагностициран, докато се крие в Дубай, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече