Ultimate magazine theme for WordPress.

Валентин Танев пребори рака

0

- Advertisement -

Актьорът посрещна 66-тия си рожден ден, надвил болестта, но не го празнува, откакто загуби съпругата си

Втори живот живее Валентин Танев, но без любимия си човек – съпругата си Юлия. Последните изследвания, които обичаният актьор си направил наскоро, показали, че е преборил страшната диагноза, заради която се подложи на животоспасяваща операция в Израел по-миналата година. Така че на 21 октомври той посрещна 66-тия си рожден ден, надвил болестта. Не празнува личния си празник. Така е, откакто загуби жена си, с която бяха повече от 40 години заедно.

Когато Юлия почина, а тя си отиде едва на 58 години, актьорът се отдаде на мъката, като отложи всичките си ангажименти. Всичките му колеги проявиха разбиране, въпреки че заради паузата пропуснаха финансови постъпления. След известно време Валентин Танев се върна към работата си, която се превърна в негово спасение. Сега той пак работи на пълни обороти. Отскоро е и асистент на Теди Москов в театралния колеж „Любен Гройс”. Ходи на репетиции в Народния театър и се подготвя за късометражен филм, чийто снимки предстоят. „Не е лесно, но в края на краищата трябва да продължа”, каза Танев още през 2021г. в първата си медийна изява, след непреодолимата загуба.
Валентин и Юлия се запознават през 1980 г. на танц в театрален салон във Варна. Тогава той все още е студент и самодеен актьор към Техническия университет, а тя – красавицата, която забелязал още с излизането си на сцената. По сценарий участниците в постановката трябвало да поканят на блус девойки от публиката. Танев, без колебание, се насочил към Юлия. Това е началото на голямата им любов, устояла и на времето, и на хиляди предизвикателства, поднесени от обстоятелства. Историята им обаче започва малко по-рано. Юлия играела в самодеен състав и Танев неведнъж гледал представления, в които тя участвала като актриса, но и пеела. Юлия също го виждала, така че Танев й направил впечатление още преди въпросната покана за танц.
Чувството за хумор съпътствало връзката им от самото начало. И романтика имало, макар че често минавала на заден план, когато се завихрели житейски бури. Все пак успявали да открадват и романтични моменти. Такъв е и този, в който Танев й предложил брак. Било малко спонтанно решение, но пък за цял живот. Казали си „да”, но без сватбено тържество. Предложили на родителите си вместо да харчат пари за подобно мероприятие, по-добре да им ги дадат за сватбено пътешествие. Младоженците мечтаели да пътуват с кораб до Виена, но пък Валентин, който тогава вече бил студент в НАТФИЗ, не успял да вземе разрешение от академията. Така че с жена му отишли в ГДР.
„Винаги в живота на артиста има пикове и спадове”, така Валентин Танев е обяснявал защо и преди загубата на съпругата си рядко се е случвало да отбелязва рождения си ден с гощавка и гости. Тъй като празникът му е на 21 октомври, малко след края на лятната почивка, когато актьорите тъкмо са започнали да работят, често се случвало все още да няма кой знае какви средства налице. Връщайки се назад, артистът е добавял, че като много други, също е преминал през тежки времена – Лукановата зима, Жан-Виденовото правителство. Тъй като тогава актьорската професия не била доходоносна, Танев, който има 6-ти разряд за шлайфист, работил какво ли не, за да подсигури семейството си.
По време на Лукановата зима, например, той бил в театър „Ла Страда”, но шест месеца не получавал заплата. Тогава синът и дъщеря му вече се били родили, така че трябвало спешно да се намери решение за празния хладилник. Затова актьорът станал хамалин за известно време. Това била и причината да работи за кратко в стриптийз бар. „Как няма да отидеш?! Децата ти са гладни. Какво ще правиш?”, коментирал е Валентин Танев.
В стриптийз бара той правил хайдушки стриптийз – така се казвал номерът. С колегите му не стигали до съвсем голата истина, но пак били атракция. Излизали на сцената с калпаци, ямурлуци и започвали да се разхвърлят. „Преживявахме. Какво да правим?!”, лаконичен е Танев. В тези няколко месеца, в които работел в стриптийз бара, той ходел и на репетиции за постановката „В очакване на Годо”. Така че никога не е изоставял трайно актьорската професия, макар че се е случвало да му хрумне такава мисъл. Само че чувството да играе на сцена е по-силно от него и той остава верен на призванието си.
Днес Валентин Танев е сред най-известните и обичани актьори, макар че навремето го приели от третия път в НАТФИЗ. Завършил е каласа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. Неведнъж е получавал признания от тях, но никога не се е самозабравял. Висока оценка му е давал и Георги Калоянчев. Роденият в Завет актьор го впечатлил с представянето си с роли, които самият Калоянчев играл на младини. Валентин Танев е популярен с участието си в шоуто „Улицата” на Теди Москов, с когото отскоро пак работи. Сред известните роли на актьора в театъра са тези в постановките „Хъшове”, „Лазарица”, „В очакване на Годо” и други. В киното е познат може би най-вече с участията си в „Хайка за вълци” и „Дунав мост”.
След загубата на жена му Юлия, работата е спасение за Валентин Танев наравно с приятелите, сред които са много негови колеги, децата му и внучките. Наследниците на актьора са тръгнали по различни професионални пътища, макар че със съпругата му винаги са им давали свободата да избират сами призванията си. Дъщеря им живее в Полша, където управлява малък бизнес, а за сина им последно се чу, че работи в Европарламента в Брюксел. „Все неща, които са далечни от моята професия, но много обичат да ме гледат в театъра”, усмихва се Валентин Танев.
С внучките, които също следят сценичните му изяви, актьорът наваксва времето, в което заради професията и борбата да подсигури семейството си, често е отсъствал от израстването сина и дъщеря си. В ежедневния му график освен работни ангажименти и време за близките, винаги присъства и спортът. Актьорът тренира джогинг и йога редовно, понякога и бокс, като си има своя круша, по която упражнява ударите си. Преди Юлия да си отиде, двамата всеки ден ходели в парка и вървели 7-8 км. През лятото Валентин Танев добавя и плуване към спортните си занимания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече