Ultimate magazine theme for WordPress.

Синът на Иван Лечев е милионер в Англия

0

- Advertisement -

Лечев-младши върти собствена агенция за подбор на персонал, работи с германци, шведи, англичани и американци

Големият син на Иван Лечев е милионер в Англия, научи „Уикенд”. Само на 35 години Иван Лечев-младши ръководи собствена агенция за подбор на персонал и финансиране на нови компании, която през 2021-а е обявена за най-добрата нова агенция в Обединеното кралство. Българинът работи с германци, англичани, американци и шведи, а бизнесът му непрекъснато се разраства.

Иван Лечев-младши е плод на брака на талантливия си баща Иван Лечев с кубинката Оля Маркес, популярна от участието си в култовата група от 80-те „Трамвай №5”. Властната майка още по време на бременността обявява, че детето й няма да се занимава с музика, независимо, че и баща му, и дядо му са музиканти, а самата тя също е излизала на сцената. Въпреки това, по думите на сина си, тя „забранява със закон да му бъде показван музикален инструмент дори и на снимка”. Настоява детето да заляга над учебниците и това дава резултат. На 14-годишна възраст то е прието в най-престижното по онова време средно училище в София – Първа немска гимназия. След като я завършва, заминава за Уоруик в Обединеното кралство, където изучава бизнес науки. Мястото е едно от най-добрите за тази цел в Англия.

Още като студент Лечев-младши решава, че някой ден ще създаде просперираща собствена компания, макар че все още няма никаква идея в каква посока ще се развива нейната дейност. Първата му работа е в Американската инвестиционна банка. Попада там по стандартния начин – подавайки молба за стаж. Избира голяма корпорация, в която да започне да трупа трудов опит, защото мястото дава възможност за създаване и на полезни контакти. Остава там само година  – до 2013-а, когато агенция за подбор на персонал му предлага работа. Младият мъж приема предизвикателството да смени сферата си на развитие. Пет години са му достатъчни, за да натрупа достатъчно знания и опит и да развие нов отдел на компанията, ситуиран в Мюнхен. По този начин той включва в употреба образованието си от Немската гимназия у нас, благодарение на която е усвои немски език почти като майчин. В офиса, който ръководи по онова време, работят 30 служители.

Преди 5 години Лечев-младши решава да отвори и собствена агенция за подбор на персонал. Той се насочва към набирането на програмисти, тъй като за такива специалисти има огромно търсене и недостатъчно предлагане. Дори големите компании се затрудняват да намерят добри професионалисти в тази обраст, а какво остава за по-малките и за тези, които тепърва стартират своя бизнес? Предприемачът и неговия партньор, с когото отварят агенцията, добавят още една услуга в нейната дейност. Това е подпомагане на финансирането на нови дигитални компании. Лечев твърди, че не е чувал за други компании, освен неговата собствена, които извършват и двете дейности едновременно. Вероятно това „нововъведение” прави агенцията му уникална и успешна на фона на огромната конкуренция – в Обединеното кралство оперират 40 000 подобни компании.

Явно Лечев-младши се справя добре в условията на подобна жестока надпревара за клиенти, защото през 2021 г. – три години след създаването си, компанията му получава награда за най-добра нова агенция на годината в Обединеното кралство. Тази година пък е номинирана за микро агенция на годината в Кралството. За тези успехи допринася и уникалният за страната бизнесмодел, и множеството доброволчески инициативи на българина. От началото на пандемията той започва да организира безплатни обучения и семинари. Към момента агенцията му има два установени физически офиса – в Берлин и Лондон. Основният фокус в дейността й е Германия, но се работи и с Англия, САЩ и Швеция, а най-вероятно занапред компанията ще продължава да разширява клиентите си.

Съдейки по всичко това, Оля Маркес явно не е сгрешила, настоявайки синът й да заляга над учебниците вместо над нотните тетрадки. Преди година той вдигна приказна сватба в Барселона с англичанка, която прие фамилията му. За разлика от много българки, които премахват окончанието „а” от фамилните си имена, тя го е добавила, макар и да идва в България само веднъж годишно – за Коледа. Официалното й име е Тери Лечева, а не Тери Лечев. Преди година по време на участие в шоуто на Нова тв „Черешката на тортата” свекървата обяви, че сватбата на сина й е планирана цели 3 години. Бащата – Лечев-старши, е свирил на цигулка в чест на празника на младото семейство. Това е втората сватба на двойката. Първата е била по-скромна, в родния град на Шекспир в Англия.

Иван-младши има сестра от втория брак на майка си, която е с 11 години по-малка от него. От втория брак на баща си – с актрисата и певица Жени Лечева, той има и брат Константин. За него не е имало „закон за забрана на музиката”. Детето свири на ударни инструменти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече