Ultimate magazine theme for WordPress.

Ники Сотиров се сблъсквал три пъти със смъртта

0

- Advertisement -

Кариерата на актьора с неизброими сакатлъци тръгнала нагоре след посещение на Божи гроб

Над 55 години на театрална сцена, 45 години в киното, повече от 40 роли в родни продукции и още толкова в чужди – горе-долу такава е равносметката на Николай Сотиров, който на 31 май ще празнува 67-мия си рожден ден. Паралелно с нея през цялото това време върви и друга сметка – сакътлъците на актьора, които не само са много, но и са все внушителни. Чак е чудно, че на тази възраст е в перфектно здраве.

„Три комоциума на едно и също място. Гледам малко шизофринично, но това ми помага в киното много, харесва им”, споделя Ники Сотиров. В резултат от непланирани каскади на снимачната площадка актьорът има хлътнал участък някъде по средата между темето и челото му. Ники е имал травми на коленете, глезените, раменете, кръста, както и е засягал прешлен на гръбначния стълб. Освен това цели 12 пъти си е чупил главата по време на снимки. Веднъж пък, пак на снимачната площадка, пиротехникът го изненадал с взривна вълна, която го понесла на метри от земята. Сотиров прелетял над камерата, а операторът проследил сащисан траекторията, която описал. „Не знам как останах жив”, кръсти се той. Лекари се втурнали на терен да го спасяват. За щастие, актьорът се отървал с натъртвания. Не само продължил работа, но и направил втори дубъл на каскадата.
По време на снимките на филма „Голямото нощно къпане” (1980г.) пък Сотиров едва не се удавил. Не защото се вживял в ролята си на Сава, който по сценарий трябвало да се дави. Причината не била и действията на колежката на Сотиров – Янина Кашева, която не била добра плувкиня, макар че героинята й била такава. Случката се разиграла в едно малко заливче край Варвара. Янина направила мъртва хватка на Сотиров и едвам изплували. „Удави се като хората! Какво правиш? Давай! Потъвай”, крещяла от брега режисьорката Бинка Желязкова. Докато той се стараел да следва напътствията й, се появило течение, което повлякло него и колежката му. Актьорът бил с плавници, уж за всеки случай, но десният му крак се схванал и блокирал.
„Започнах да се давя наистина и взех да викам: „Помощ! Помощ!”, а Бинка се отвръщаше от брега: „Браво! Това е!”. Двамата актьори едва излезли от морето. Когато се отпуснал на пясъка, Ники Сотиров припаднал и известно време бил в безсъзнание.
„В друг филм пък щяха да ме обесят”, казвал е актьорът. Във въпросната сцена кранист държал краката му, когато не се появил някакъв и го повикал. Кранистът веднага пуснал Ники и тръгнал. Добре, че актьорът реагирал мигновено и се хванал за тръбата, на която висял с примка около врата.
„Ако не бях станал актьор, щях да се занимавам с художествена самодейност по читалища”, признава той за отдадеността си на професията. Ники я приема за призвание още, когато е на 6 години. На тази възраст изиграва първата си роля, при това главна, в постановката „Снежната царкиня”, към театрално студио. Тогава хлапето и родителите му живеели в Плевен. В града останали, докато изкарал училище, след което се върнали в София. Причината – бащата на актьора служил на армията. Затова и Ники е роден в Шумен. Когато майка му била бременна с него, с баща му много пътували, заради работата му. Така че Ники се родил, докато били Шумен.
Сотиров завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1980 г. Пробива в киното още преди да се дипломира. Играе първо във филма „Къщата” (1979 г.). В лентата си партнира с Йосиф Сърчаджиев, Николай Бинев, Георги Калоянчев и големи актьори. Същата година излиза и златната лента „Адаптация”. С 3-серийния игрален филм се прославят доста млади тогава актьори, сред които е и Ники Сотиров. Песента „Адаптация” – от саудтрака към филма, пък бележи началото на самостоятелната кариера на Васил Найденов.
Непосредствено преди снимките на „Адаптация”, Сотиров претърпял катастрофа и имал няколко шева на челото. Наложило се да се внесат промени в сценария, така че героят му да е с рани.
Ники има няколко катастрофи зад гърба си. Веднъж пътувал на стоп до морето. На матистралата камион засякъл ладата, в която се качил, и последвал сблъсък, при който Сотиров изхвърчал през предното стъкло.
След „Адаптация”, той играе във филмите „Голямото нощно къпане”, „Дом за нежни души”, „Комбина” и други. Актьорът се прославя доста бързо, но за да се задържи на върха през всичките тези години, трябвало да бъде като бор – да устоява на бурните ветрове.
Първото му появяване в БНТ е в тв новела, в която си партнирал с Георги Парцалев, Вълчо Камарашев и Сотир Майноловски. Наред с изявите в киното и в театъра, Ники Сотиров постига големи успехи и с пантомимата. Той е работил в студио „Пантомима” към театър „Сълза и смях”, в театър „Движение”, а после в театър „Панданс”, която стартира през 1991 г. „Криза, мизерия, а ние предлагаме на хората тази странна смес от пантомима, танц…”, връща се той към старта на „Панданс”, с който представяли експериментален театър.
В продължение на 10 години Ники Сотиров и Кирил Захариев, бивш технически директор на Кукления театър, с когото са близки приятели, обикаляли Латинска Америка. Прекарвали във всяка държава по 3-4 месеца. „И така по половин година извън България”, спомня си Сотиров. Той е бил доста време и в Ню Йорк, пак по работа. „В крайна сметка, колкото и да пътувам, не мога без България”, казва актьорът, познат и от сериалите „Хотел България” и „Седем часа разлика”.
Шансът да пътува, заради изкуството, както и възможността да работи с холивудски звезди, Ники Сотиров отдава не само собствени заслуги, а и на Бог. Кариерата му потръгнала с бясна скорост, след като посетил Божи гроб. Тогава актьорът, който бил в Христовата възраст 33 години, посетил Йерусалим покрай поредното представление. Когато отишъл на Божи гроб, почувствал особена вибрация, споделял е самият той, и му станало много горещо. Влязъл вътре, без да каже нито дума, а свещеникът му проговорил на български език: „Бог да те благослови! Бог те обича!”. „Това преобърна живота ми. Кариерата ми като ракета се изстреля нагоре”, споделял е Ники Сотиров.
Днес той е сред родните актьори с най-много роли в чужди продукции. Снимал е със звезди като Жан Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Стивън Болдуин, Доминик Пърсел и много други. Със споменатите дори станал приятел. Жан Клод ван Дам даже дошъл на купона за имения му ден с бутилка „Дом Периньон”. Същото направил и Уесли Снайпс за рождения му ден. Това било единственото публично появяване на звездата от филма „Блейд” и продълженията му, докато снимал у нас.
„Стивън Болдуин пък се забавляваше да му казваме „Стефчо”, споделя Сотиров. Докато снимали, нашенецът казал на „Стефчо”, че има един приятел – Иван Лечев, един от най-добрите китаристи в България и празнува 50-тия си юбилей. Голям фен му е и ще е страхотна изненада, ако го придружи на партито за рождения му ден. Стивън Болдуин се съгласил с удоволствие и отишъл с Ники Сотиров в бара, в който бил купонът на Иван Лечев. Като го видял, китаристът първоначално застинал от изненада, а после се зарадвал бурно. „Всичките тези невероятни срещи в моя живот идват благодарение на вярата ми в Бога”, казва Ники Сотиров.
Той е успял да впечатли и футболиста Христо Стоичков. Последният дошъл да го гледа в постановката „Любовници”, в която актьорът си партнира с Аня Пенчева и Елена Петрова. На финала героят на Ники предложил брак не на героинята на Аня, а на тази, изиграна от Елена Петрова. Затова Аня се разплакала, последвала пауза, след която трябвало да каже първото послание на Свети Апостол Павел за коритяни, касаещо любовта. Само че публиката не успяла да го чуе, защото тъкмо, когато Аня поела дъх, за да го изрецитира, в салона изгърмял гласът на Стоичков: „Ти… мамата!”. Репликата била спонтанна, изречена не към някого конкретно, а под въздействието на силни емоции. След представлението Стоичков казал на Ники Сотиров: „Аз се вживях, бе, Ники. То е много хубаво да ходиш на театър”.
Ники Сотиров се изявява не само в театъра, киното и телевизията. Актьорът, който участва и в мюзикъли, рисува доста добре и дори е правил изложби, все благотворителни. Увлича се и по йогата и медитация, които изучавал години при ученичка на Индра Веди, която преподавала и на Людмила Живкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече