Ultimate magazine theme for WordPress.

Ваня Щерева цял живот търси мъже като баща си

0

- Advertisement -

Писателката и певица била отгледана строго от татко си Стоян, който бил бивш боксьор

Вече повече от година Ваня Щерева е без гадже и изобщо не страда от този факт. Както винаги писателката, която е редактор на тазгодишния сезон на риалитито „Ергенът”, използва периода, в който е сама, за нещата, които я вълнуват – правенето на песни, към което се завърна наскоро, творенето на бижута, писането. Ваня изобщо не търси нова любов, но е готова за мечтаната такава, пише Уикенд.

„И да не дойде, пак ще си намеря какво да ми е готино”, отсича Щерева, чиято дъщеря Мила Роберт от брака й с баскетболиста Роберт Гергов е най-добрата й приятелка. Писателката казва, че ще познае готината любов по това, че всеки от двамата ще си остане максимално близък със себе си, няма да загърби това, което обича, и ще се радва на другия.
Ваня, която на 31 август ще празнува 53-тия си рожден ден, открай време внимава в подбора, защото доста от досегашните й гаджета все приличат по нещо на баща й. А той пък бил човек на крайностите – някога боксьор, с голямо въображение и много кадърен, но пък и суров, като го хванели бесовете, вадел нож.
Заради строгостта на баща си Стоян Щерев напрежението, че се задава поредният му изблик на гняв и страхът да не направи някоя беля, като извади нож на Ваня, сестра й и майка им, не им било никак лесно. Детството на писателката било трудно, но пък тя никога не е била от хората, които ще се оправдават с емоционалните си щети от този период.
Тъкмо по настояване на баща си, Ваня, която е от Варна, се ориентирала към леката атлетика. Била в първи клас, когато татко й я завел на стадиона да тренира. Иначе тя искала да се занимава с художествена гимнастика. Не можела да противоречи на баща си. Завършила спортното училище в морската столица със специалност лека атлетика и висок скок. Не съжалява. Спортът я научил на труд и дисциплина. „Отнасяше се към мен с много любов, но и имаше сурови мерки за всичко”, казва писателката и певица.

В дома им имало вечерен час, който се спазвал даже и след като Ваня и сестра й пораснали и всяка поела по свой път. В 20 ч. трябвало вече да са се прибрали.
Като тийнейджърка Ваня Щерева не ходила на дискотека. Заради суровостта, в която растяла, нямала и гаджета тогава. Баща й държал и на високия успех. За оценка 5 в училище настроението вкъщи се разваляло, а за 4 наставало драма. Веднъж в изблик на ярост, заради ниска оценка на Ваня, Стоян Щерев хвърлил от покрива на къщата им китарата, която тя си била купила със спестявания.

Към жена си също бил строг, често и мнителен. Проявявал ревност без повод. Стигал е даже до рязане на роклите й. Веднъж съсипал неин тоалет, защото го облякла, когато отишли на някаква сватба, и мъжете я гледали, или поне така си бил внушил. Рязал и дрехите на дъщеря си, които тя приготвила в багажа си, за да ходи в София да кандидатства в НАТФИЗ. Баща й бил твърдо против. Първо в рода им, казал той, нямало артисти и не разполагали връзки да й проправят път, и второ – професията не била приемлива за дъщеря му. Когато обаче Ваня Щерева спечелила конкурс за актриса в Шуменския театър, баща й черпел наред във Варна. Тя все пак завършва НАТФИЗ, като била приета в класа на проф. Боньо Лунгов, а после се прехвърлила да учи „Актьорско майсторство за драматичен театър” при Стефан Данаилов.
Стоян Щерев бил рус със сини очи и много красив на младини. Напомнял за американския актьор Райън Гослинг. Несъзнателно, Ваня цял живот харесвала все светли мъже. И всичките били ревнивци. Някои и деспоти. „Значи нещо, от което си бягал цял живот, накрая отиваш се нахендряш точно на него”, недоумява писателката. Последно през лятото на миналата година тя си харесала мъж, напомнящ по нещо на баща й. Разбрала, докато се опознавали. Открила, че и той „вечно с ножа”. Станало й смешно, но после благодарила на съдбата, че помежду им не се получило. „Винаги, когато не му изнасяше, се побесняваше и се хващаше ножа. Това е много страшен стрес”, споделя Ваня Щерева.
Ножът в ръката му винаги е бил поради неговите бесове, които често избивали заради измислени неща. Богатото му въображение било полезно, когато го впрягал в градивни проекти. Затова семейството им, което иначе било бедно, имало периоди на благоденствие. Без да е бил инженер, той все чертаел на оризова хартия. По време на социализма изобретил машина, с която правил пружинки за панти за гардероби. Изнасяли ги за Съветския съюз. Тогава още нямало частно производство, така че Стоян Щерев работел тайно, но намирал купувачи и изкарвал добри пари. „Гледаше си семейството човека”, признава Ваня. Нямал собствени пари, каквото изкарал, го давал винаги на съпругата си. Така че тя разполагала със семейния бюджет. Това не му пречело да бъде строг и неотстъпчив, а когато подивеел, да хващал ножа. Веднъж погнал момчета, които убили с камъни котарака на Ваня – Любчо. Като разбрал, Щерев повел малката си дъщеря да търсят младежите. Ваня вървяла и му се молела през сълзи. Хем плачела за котарака, хем от страх баща й да не направили някоя беля. Като видели младежите, Щерев хванал един от тях и опрял ножа в гърлото му. Ваня пак го задърпала. Плачела и го молела да спре. Накрая баща й се вразумил и повел дъщеря си наобратно, като по пътя продължил да псува и крещи.
Към края на живота си, баща й бил сляп заради диабета. Един ден със сестра й и майка й се заели да боядисват вратите вкъщи. Като усетил боята и разбрал, че е друг цвят, бащата се развикал. Държал да са си същия цвят – нямало значение, че не ги вижда. Жена му и дъщерите му пък, както винаги, не смеели да му се противопоставят.
Когато пораснала и се преместила в София, Ваня Щерева продължила да се съобразява с мнението на татко си, както и с това на майка си. По-паметливите вероятно свързват музикалната й кариера с доста провокации – бръсна си главата, снима се гола с китара, на тоалетната чиния с книга на Достоевски в ръце и смъкнати гащи… Винаги е наблягала на естетиката, но пък това не успокоявало сестра й, която останала да живее във Варна. Тя все се опасявала, че Елка – съседката им от третия етаж, ще донесе жълтия вестник с поредните горещи кадри на Ваня, за да ги покаже на майка й. Писателката до последно криела от родителката си, че пуши. Да не би майка й да я види с цигара й било и главна грижа във „ВИП Брадър” през 2017 г. Майка й не го гледала. „Ние със сестра ми докрая имахме жесток респект към нея”, признава Ваня Щерева.
Няма ден, в който писателката да не мисли за майка си, която си отишла през 2019 г. на достолепната 84-годишна възраст. „Остави ми страшна дупка”, признава писателката. Изведнъж се почувствала беззащитна, останала сама на себе си, защото на каквато и възраст да си, вътрешно винаги си дете. Ваня дълго не можела да се съвземе след загубата. Успокоила се, че чак когато направила лечебния глад на Лидия Ковачева. Чела, че с този метод се лекува орган по орган и стигал чак до психиката. „Направих целия период и ми олекна. Върнах се в нормалния си живот”, признава Ваня Щерева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече