Ultimate magazine theme for WordPress.

Луда глава! Филип Буков пак се потроши, но не спира с екстремните спортове

0

- Advertisement -

Не година, месец не може да мине, без Филип Буков да не посети медицински център. През юни актьорът завърши с болки в десния глезен обиколка на Витоша пеша, а в понеделник вече бе с изваден ляв глезен и една връзка по-малко, както уточни.

„Когато влязох в спешното докторката ми каза: „Знам кой си, но не защото си известен, а защото често ни посещаваш”. След като минах рентген и стана ясно какво съм направил лекарите ме изпратиха с пожелание да прекратя тази ежегодна традиция”, сподели Буков за преживелиците си. Инцидентът станал по най-нелепия начин: „След тренировка по борба, ходя напред и гледам назад, спъвам се в тепиха и стъпвам накриво. Нямам думи колко съм загубен”.

Сега звездата от сериалите „Откраднат живот” по Нова тв и „Татковци” по БиТи Ви носи шина на левия крак, но видя се, че и тя не може да го спре. Актьорът, който е отдаден на няколко спорта, продължава да тренира. Буков показа в инстаграм как кара колело с шината и даже прави упражнения на открит фитнес в парк. Е, придвижваше се с куцукане под лостовете, но пак изпълни сериозната си програма. Дано лекарите, които го познават не от тв екрана, а покрай редовните му посещения, не следят профилите му в социалната мрежа. А там наред с пожеланията за бързо възстановяване се появиха шеговити коментари с предложения Буков да наблегне на електронните спортове. Не са без аргументи, защото актьорът всяка година поне веднъж-два пъти е пациент на ортопед-травматолог. Има и рекорди – многократно счупване, няколко операции или брой травми за кратко време.

Миналата година екранният д-р Хаджихристев от сериала „Откраднат живот” се включи в маратон в София, въпреки че малко преди това спука капачка на коляното, след леко падане с мотор през септември. През февруари, пак миналата година, Филип си извади лявото рамо, отново след падане с мотор. Актьорът, който ще празнува 28-мия си рожден ден на 15 декември, е фен не само на моторите. Той е и бивш боксьор, като сега тренира за удоволствие и често е спаринг партньор на Тервел Пулев, пише „Уикенд“.

Филип е възпитаник на Класическата гимназия. Учил е Философия в Софийския университет, откъдето има и магистратура по Лингвистика. Завършил е последния клас на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ, като през цялото това време винаги е спортувал. Не става дума за фитнес тренировки два-три пъти в седмицата, а за сериозни ежедневни натоварвания, каквито правят професионалните спортисти. Буков тренира борба, бокс, Спинбайк вкъщи, кара сърф, колело, сноуборд и ски и е част от каскадьорската група към НСА при Емил Видев. В НСА Филип е редовен на всички уреди, като най-често прави салта. Може да бъде видян и на лостовете и успоредката. Затова дланите му са все загрубели. Контузиите също са чести, заради отдадеността му към спорта.

Тъкмо в зала, покрай салтата, в които иначе е спец, Филип си натроши пръстите и скъса сухожилие през 2018 г. Нараняванията наложиха операция. Случката се разиграла малко преди Коледа. Филип и негов приятел отишли да тренират в столична зала. Актьорът щял да учи другаря си как да прави салта. Батутите ги „изхвърляли” с лекота, което ги улеснило в задачата и двамата започнали да правят двойни предни и задни салта. Тогава Филип още доизкусурявал страничното си салто. Започнал да скача и да се премята – първо салто, второ, трето и при последното приземяване, стъпил на пръсти. Батутът го изхвърлил напред и актьорът се подкрепял на някакъв ръб с достатъчна сила, че да си натроши пръстите и да скъса сухожилие. Ръката му се надула, боляла го непоносимо, заради което отишъл в ИСУЛ. „Установиха, че съм си натрошил костите и на безименния пръст имам някакво спираловидно счупване и пропадане на пръста”, обяснявал е звездата. Сложили му гипс. Само че чичо му, който ортопед-травматолог, като видял снимката, казал, че е за операция.

В началото на януари тази година, Филип отишъл на преглед при състудент на чичо си – доцент във ВМА. Лекарят обяснил, че тъй като са минали 10 дни, ръката е започнала да заздравява и пръстът на Филип ще бъде между 7 мм и 1 см по-къс. Освен това ще е крив. „Той си остана крив, но защото го счупих втори път”, допълва Буков. Иначе той се оперирал още вечерта след прегледа, за което лекарят го убедил. Изтъкнал, че да е на 70 години, да не се подлага на интервенцията, но е млад човек и ако го накарат да свири на пиано или китара за представление или филм, няма да може да си ползва пръста.

Рехабилитацията Филип съчетавал с посещения в зала в НСА и репетиции за постановката в Народен театър „Иван Вазов”. При една от репетициите се решило един от актьорите да бъде вдигнат за кръста. Нямало желаещи. Само звездата от „Татковци” приел да повдигне колегата. Хванал го, но тениската му се набрала и повлякла все още заздравяващия му пръст. Чуло се изпукване, но Филип помислил, че е невъзможно да го е счупил повторно. Смятал, че само го е извадил, защото на мястото имало пластина и три винта. След репетицията, актьорът имал представление и чак вечерта, на път за вкъщи минал през спешен медицински център, защото болката не отшумявала цял ден. Направили му снимка и се оказало, че е натрошил пръста си на същото място. Филип изпратил снимката на доцента от ВМА, който го оперирал. Лекарят отговорил, че го чака в кабинета си на сутринта. Щом го прегледал, специалистът заявил, че не познава инат като него. Освен това заявил, че ще излеят пластмаса по ръката му и между 45-60 дни ще е с шина. Още на втората седмица Филип се снимал в зала на НСА как прави предно и задно салто с шината. Актьорът даже се похвалил на лекаря, като му пратил клипче. Съвсем очаквано, доцентът от ВМА му се скарал. Няколко месеца по-късно Филип имал разкъсано сухожилие. Късал е и минискус.

Въпреки че покрай активните спортни дейности, Филип често се сдобива с травми, няма никакво намерение да спира или поне да намали темпото. Продължава с все същия плам и хъс. Към споменатите спортове, той има страст и към автомобилизма, като тренира на писта с рали шампион. Планира скоро да изкара курсове по парашутизъм, защото мечтае да скочи с уингсютбейсджъмп – един от онези костюми като на летяща катерица. Продължава с бокса, борбата, карането на велосипед в планината, фитнеса, акробатиката. „Никога не са ме притеснявали травмите. Единствено съм недоволен, че ме вадят за известно време от спорта”, отсича Филип Буков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече