- Advertisement -
Майстор-кулинар с уклон към френската кухня и българските пити и погачи, фен на моторите и… военен министър. Така изглежда извън стриктната професионална биография Драгомир Заков.
Завършил френската гимназия и работил, и живял години наред в Женева, Заков е с тежък уклон към френската кухня. Запазената му марка е фондю – иконично ястие за французи и швейцарци, което се прави с вино и сирена.
„Разбира се, винаги има вътре и швейцарски грюер”, издава тайната на класиката военният министър. Фондюто обаче не е за всеки ден – традиционно Заков го готви преди Нова Година, а по нашенски смята, че на иконичното блюдо отиват… българска греяна ракия или вино. „Зашото със студена бира става на топка в корема”, признава мастър-шефът.
Най-любимото място на цялото семейство, което отглежда и две дъщери – каката Елиана и 6-години по-малката й сестра Драгомира, кръстена на татко си, е „ранчото”. Така новият военен министър нарича фамилната вила в село Борислав, която със съпругата си купили през 2013 г. Именно там новият военен министър и пръв враг на войната с Украйна твори шедьоври, посветени на най-любимото му хоби – готварството, пише „Уикенд“.
В живота, признава, го интересуват четири неща – семейството му, сестра му Лилия, съпруга й и племенника Боби, работата и… кулинарията с мотора! Моторът, смее се новият министър, е тайната му страст, която Заков е показал единствено в данъчната си декларация – „Ямаха” на две гуми, който обаче дели с жена си. Моторът семейството купило преди няколко години, ала Заков с усмивка признава, че електоратът няма да го види на две гуми с каската пред министерство на отбраната подобно на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис.
На ски обаче всеки може да го види, смее се новият военен шеф. Обича да се спуска по снеговете със семейството си, а другата му страст са кулинарните фестивали. В чужбина по време на работата си извън страната не пропускал щандове за храни, изложения и празненства, свързани с храната.