Ultimate magazine theme for WordPress.

Концесионерът на Силистар влезе в диалог с граждани: Плажът ще остане кътче от рая, работят само местни хора!

0

- Advertisement -

Новият концесионер на „Силистар“ Кирил Йовнов от няколко седмици е започнал усилена подготовка за летния сезон. Действията му провокираха стотици коментари във фейсбук, на които той отговори с подробен отчет за свършената работа, писа avtora.com

Концесионерът влезе в открит диалог с членовете на групата „Да запазим Корал“, които без основание написаха коментари от типа на: „Очевидно концепцията на българския морски туризъм е да има много места за пиене, ядене и пясъка да се покрие с разни пластмасови изделия, за да не се напрашим случайно“, „Нищо не е еко в тая държава“, „Организирайте протест, хора, това е най-красивото ни кътче в България! Да го запазим, не го давайте, моля ви!!!“ и мн. др.

Това е предизвикало концесионера лично да се включи в коментарите в групата.

  „Добър вечер, уважаеми дами и господа. Включвам се в тази публикация именно като въпросния концесионер на плаж „Силистар“ и целта ми е да се опитам с този пост да ви обясня ситуацията преди да се правят прибързани изказвания и заключения. Първо не съм нито мутра, нито бандит, нито пък какъвто и да ме е нарекъл някой по нагоре! Няма право да ме нарича такъв, защото не ме познава.  Живея и съм роден в град Царево, родата ми е от с. Синеморец , с. Бродилово и с. Българи – с една дума съм само по-кореняк странджанец от 99% от групата“. „Имам молба към всички заинтересовани – не слагайте всички концесионери под един знаменател. Аз и моят екип в този случай сме малко по-различни, първо защото всички сме местни“, пише Кирил Йовнов.

Кирил Йовнов

Кирил Йовнов  – стопанинът на един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие, предприе редица дейности за облагородяване на района, с които цели да превърне това късче от рая не само в красива, но и безопасна за плажуване зона. За целта са използвани изцяло естествени материали и не е излята нито капка бетон. Желязото също е спестено за сметка на модерни конзолни констукции по немска технология.

Концесионерът очевидно приема сериозно отговорността, която носи за стопанисване на уникалната плажна ивица.

Резултатите от свършената до момента работа са видни от кадрите, които Флагман.бг публикува.

Ивицата е почистена и са положени 400 метра дървени пътеки по целия плаж. Те са от естествено дърво и ще осигурят удобно преминаване както на майки с малки деца, така и на хора в инвалидна количка. Вляво е ивицата преди почистването, а вдясно – снимка от днес

Видно е, че са положени огромни усилия зоната да се превърне в отлична дестинация за плажуване, но това не е всичко.

Помислено е и за безопасността на туристите и получаване на навременна помощ.

Изградени са спасителни постове не по традиционния начин – от желязо, а от изцяло натурални материали
С корабно въже са обградени дюните на плажа. Целта на начинанието е по този начин да се ограничи ходенето по тях и газенето върху защитени видове растения като пясъчната лилия

По одобрена схема от държавата концесионерът има право да отвори четири заведения на плажа, но той сам обяви, че няма да са толкова.

„Ще има два обекта, които няма да са в така наречения Мутро-хай-лайф стил, а ще бъдат стопанисвани от хора от района и община Царево. Аз живея и съм роден в град Царево. Роднините ми са от с. Синеморец, с.Бродилово и с. Българи. Ценя природните богатства на района и предприемам всички тези действия с желание да запазя автеничния и естествен вид на това страхотно място“, заяви Кирил Йовнов пред Флагман.бг.

По одобрена схема от Министерството на туризма стопанисващият плажа има право да постави чадъри и шезлонги на 50% от първа линия на ивицата. Тук постъпката на Кирил Йвнов също изненадва. Той е предпочел да постави плажни съоръжения на 30% от зоната, като по този начин оставя повече от 380 метра свободна зона.

 „Това пространство също ще се чисти ежедневно, ще има спасители, дървени пътеки за преминаване на семейства с детски колички и инвалиди, както и  кошове за боклук“, категоричен е концесионерът.

За да заостри вниманието на пристигащите към по-отговорно поведение и спазване на правилата за безопасност при червен флаг, Йовнов ще постави надпис послание на входа на „Силистар“.

„В момента обмислям посланието. Искам да е нещо силно, което да прави впечатление и да се помни. Нещо като „Вие сте песъчинка за морето, когато плувате в него, но за вашите близки сте цялото море! Молим ви да се пазите“. Ако се сещате за още по-подходящ апел, очаквам предложенията ви на kirilyovnov@abv.bg“.

През годините в залива се случиха поредица трагични инциденти, които можеха да бъдат с много по-положителна развръзка, ако плажът се стопанисваше отговорно.

Миналото лято също бе показателно за това до какво може да доведе липсата на необходимите съоръжения и персонал на една толкова посещавана от туристите дестинация.

Тази паметната плоча е поставена на една от скалите в края на плажа. Тя е от 2008 година, когато четирима души се удавиха там

Припомняме, че миналото лято двама мъже се удавиха на този плаж. Тогава само благодарение на щастлива случайност, след намесата на смели очевидци, две жени бяха спасени. Още тогава от Министерството на туризма обясниха, че заради открити исторически находки в края на плажа са се забавили с избора на концесионер. Сегашният стопанин на „Силистар“ официално влиза във владение на 4-ти септември 2020 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече