Ultimate magazine theme for WordPress.

3 чести грешки при вдигане на тежести, които могат да ви докарат жестоки травми

0

- Advertisement -

Вдигането на тежести е мощен инструмент за извършване на забележими, трайни промени в тялото ви. Можете да станете по-силни, по-фини и по-мускулести, а ползите за здравето – от по-голяма костна плътност до намален риск от сърдечно-съдови заболявания и бъдещи когнитивни нарушения – са големи.

Но ако се прави неправилно, вдигането на тежести може да бъде много опасно. В крайна сметка имате работа с тежка стомана и желязо и умишлено натискате тялото си до краен предел.

Без загрявка

Защо е опасно: Ето един често срещан сценарий: излизате от работа късно и имате само половин час за тренировка. Много щангисти избират да пропуснат обичайната си рутина за загряване и да вложат колкото се може повече сила. Това е грешка.

Какво да се прави вместо това: Проучване след проучване открива постоянна връзка между загряването и нараняванията. Не се заблуждавайте, гледайки професионални спортисти по телевизията: камерите на излъчването не се притесняват да ви покажат обширната подгряваща рутина, в която участват всички спортисти, преди да се осмелят да отключат пиковите си резултати.

Не пропускайте разгряването си. Това ще ви помогне да бъдете в безопасност в дългосрочен план, а също така ще допринесе за по-успешна тренировка. Ако наистина сте притиснати от времето, просто загрейте, като направите основното си упражнение за този ден с много по-малки тежести.

Повдигате егото си, а не тежести

Защо е опасно: Твърде много момчета – и това е почти винаги момчета – се отказват от фокуса върху правилната форма и контролираното движение в полза на поставянето на възможно най-голяма тежест върху лентата с надеждата да впечатлят всички останали във фитнеса.

Това води до две неща: неправилна форма, при която тялото ви компенсира по-голямото тегло чрез измама на движението, използване на инерция или набиране на други мускулни групи или просто ограничаване на обхвата на движение и значително повишен риск от нараняване.

Какво да направите вместо това: Вдигнете с мозъка си. Правилната форма не е задължителна: тя буквално е създадена, за да ви предпази, докато стресирате тялото си. Изневеряването на тази форма рискува да отрече стойността на упражнението.

Мета-анализ на наранявания при вдигане на тежести установи, че преобладаващото мнозинство е причинено, когато трениращият използва тежести, близки до теоретичната му граница, което означава, че трябва да бъдете особено бдителни за поддържането на своето его в контрол.

Ако сте нов в света на фитнеса или тренировките с тежести, ученето на движение е много по-добро и дългосрочно за вашето здраве, отколкото бързото напълняване.

Неглижирате своята почивка

Защо е опасно: По-голямата част от живота ви се живее извън фитнес залата, така че разберете това: независимо дали растете, или ставате по-силни, това не отговаря просто на това, което правите във фитнеса. Храненето и спането правилно са необходими, за да се възстановите от тежки тренировки, а пренебрегването на тези аспекти ще изчерпи енергийните Ви нива и ще Ви изложи на риск от нараняване.

Какво да се прави вместо това: Сънят е много важен при изграждане на мускули! Някои хора се гордеят с това, че ходят на фитнес след 3-4 часа сън, когато в действителност може да е по-добре тялото ви да се възстанови, за да можете да дадете на мускулите си енергия и хранене да растат! Мускулите са като растенията: трябва да се грижите за тях, за да ги накарате да растат. Грижете се за тях, като спите и се храните правилно, а не претренирайте! “

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече