Ultimate magazine theme for WordPress.

Васил Михайлов ГНЕВЕН: Нито бедствам, нито ослепявам! (Капитан Петко Войвода отказа 1200 лева, събрани за лечението му)

0

- Advertisement -

Васил Михайлов категорично е отказал да получи събрани за него пари. Въпреки че живее изключително трудно и доходите му са направо символични, 82-годишният актьор бил втрещен, когато разбрал, че събират дарения, за да подпомогнат лечението му.

Само за няколко дни чрез популярна интернет платформа за благотворителност десетки дарители внесли по 5,10 и 20 долара от личния си бюджет. Кампанията успяла да събере за кратко време около 1200 лева, които инициаторката Катерина Тасева искала да му дари за лечението му. Сумата се набирала в американска валута, за да може да се включат и българи, които са в чужбина.

Както е известно, легендарният Капитан Петко Войвода има сериозни проблеми със зрението заради катаракта. Неотдавна той призна, че му е все по-трудно да чете сценариите си заради слабото зрение, но въпреки това не се отказвал да репетира в нови постановки. От няколко години достолепният актьор едва свързва двата края със скандално ниската си пенсия.

„Благодаря на всички тези мили хора, които навярно са си отделяли от залъка, но няма как да приема дарение. Това просто не ми е присъщо – винаги съм се трудил сам за хляба си. Времената са трудни за всички. Нито бедствам, нито ослепявам!”, отсече пред „Уикенд” Васил Михайлов, който не скри раздразнението си, че някой е дръзнал да събира пари уж от негово име. „Аз не съм просяк!”, натърти легендата и прекъсна разговора с нашия репортер.

Звездата на Военния театър категорично отказал да вземе парите и съобщил, че катарактата, която го измъчва, не може да бъде оперирана. Актьорът отказал да получи събраната сума, за да си помогне в битов план, както предложили част от дарителите, затова инициативата била прекратена, а парите били върнати на хората, които се отзовали.

Преди 2 години Васил Михайлов бе удостоен със специална пожизнена финансова награда, която гордо отхвърли. Ако не я бе отказал, актьорът щеше да получава по 700 лв. месечно. Той категорично отказа да получи и наградата „Икар”, която му бе присъдена за цялостен принос към българския театър. Решението му било своеобразен протест за всичко, което се случва в театъра и в страната. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече