Ultimate magazine theme for WordPress.

Министерски чиновници си поделили парите от скрита неустойка с фирма на бизнесмен, разследван за корупция (ДОКУМЕНТИ)

0

- Advertisement -

В страната на абсурда: нарушението фигурира в официалните регистри, но чиновниците казват „няма доказателства“! Кой взе торбата с парите?

Все повече шокиращи обстоятелства започват да излизат около разследваните сделки между Министерство на отбраната и станалото известно напоследък дружество „Авто Инженеринг Холдинг Груп”.

Според информация от разследващите органи, чиновници от военното министерство са спестили над 260 000 лв. на скандалното дружество, нанасяйки по този начин щети на бюджета, като го покрили да не плаща дължимата неустойка по неизпълнения договор за доставка на автобуси за военните.

Измамите на Юлиян Димов лъснаха в нова схема

Ето как се е развила схемата: На 19.12.2018 г. „Авто Инженеринг Холдинг Груп” и Министерство на отбраната сключили договор за доставка на 12 автобуса за 2 083 488,48 лв. (ДОКУМЕНТЪТ ТУК)

Според договора срокът за изпълнение на доставката е бил 89 дни от подписването му, т.е., автобусите трябвало да бъдат доставени до 10 март 2019 г.

Оказало се обаче, че хората на Юлиан Димов са се надценили и фирмата не могла да изпълни доставката. Независимо от това от ведомството на Каракачанов продължили да правят реверанси към дружеството и си затваряли очите, без да прекратят скандалния договор почти година – чак до 16.10.2019 г., когато най-накрая прекратили контракта на скандалната фирма.

Според договора при просрочие, продължило повече от 100 дни, военното ведомство е било длъжно да наложи максималната санкция за забава, която е в размер на 20% от стойността на договора или 347 248.08 лева. Именно тази сума е трябвало да постъпи в бюджета на МО,

Да, ама не!

Според Обявлението за приключване на обществената поръчка (ДОКУМЕНТЪТ ТУК) хората на Каракачанов са се задоволили да начислят само 5% неустойка – 86 812,02 лв., ощетявайки по този начин бюджета с точно 260 436,06 лв.!

Възмутени служители на военното министерство коментираха пред репортери, че спестената на „Авто Инженеринг” сума от 260 436,06 лв. всъщност била разделена поравно между фирмата и висш ръководен кадър, близък до Каракачанов, който си получил парите в найлонова торба в кабинета през работно време! Същите служители признаха, че това нямало как да стане без благословията на министъра.

Очевидно любовта на работещите в това министерство към найлоновите торби е непреодолима…

Очевидно доволен от получената сума, човекът на Каракачанов направил допълнителна услуга на скандалната фирма, като поел задължението да попречи неизпълненият договор да стане причина за забрана на „Авто Инженеринг Холдинг Груп” да продължи да „брули“ обществените поръчки в България.

Според Закона за обществените поръчки военното министерство е трябвало да подаде информация до Агенцията по обществени поръчки в едномесечен срок от прекратяването на договора – тоест, до 16 ноември 2019 г. Въпреки това, военните чиновници изпратили информацията по образец с месец по-късно, чак на 23 декември. Естествено, пропуснали да добавят изискваните по закон документи. (ДОКУМЕНТЪТ ТУК)

От своя страна Агенцията по обществени поръчки също „тупкала топката“ два месеца – до 17 февруари 2020 г., когато върнали документите на военното министерство с ясни указания да им бъдат предоставени доказателства за прекратения договор – уведомлението до фирмата за прекратяването и документ, че е връчено.

Точно тук разследващите се натъкнали на най-голямата изненада – от военното министерство заявили писмено пред АОП, че не разполагат с тези документи…

По този начин от „Авто Инженеринг” междувременно успели да се набъркат в още редица поръчки за милиони, без да имат право изобщо да участват.

Юристи коментираха отвратено, че по-голям правен абсурд и наглост не са виждали – от една страна на собствената си страница Министерство на отбраната е вписало стопроцентово неизпълнение на договор от „Авто Инженеринг Холдинг Груп”, а от друга страна твърди, че няма доказателства за това…

Линк: https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files/dio/objavlenie_prikl._dog._ud03-45.pdf )

Точно това заиграване между военното ведомство и АОП използвали междувременно чиновници, подопечни на кмета на Враца Калин Каменов, за да изберат „Авто Инженеринг Холдинг Груп” за доставчик на тролейбуси на стойност над девет милиона лева. Въпреки, че били надлежно информирани за нарушенията на фирмата на Юлиан Димов писмено, чиновниците на врачанския кмет не се поколебали да затворят очи, очевидно в очакване на поредната найлонова торбичка, а вероятно и чувал – предвид изнесените в медиите факти за рушвет от един милион лева, обещан от Юлиан Димов за договора за врачанските тролеи.

Остава да видим дали най-накрая прокуратурата ще успее да озапти безочието и алчността на някои чиновници или рушветите, зулумите и схемите на безогледни далавераджии като Юлиан Димов и ще продължат…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече