Ultimate magazine theme for WordPress.

Топ готвачът Андре Токев: Останах без приходи, но съм корав и няма да се депресирам

0

- Advertisement -

Шеф Андре Токев стана популярен още преди няколко години, когато водеше по TВ7 кулинарно предаване и демонстрираше на широката публика забележителните си готварски умения. През пролетта на 2015-а обаче славата му нарасна още повече с „Мастър шеф”, където се подвизаваше като ментор и жури. Той е звезда и в сегашния шести сезон на шоуто по Би Ти Ви и заслужено обира овациите с колегите си Петър Михалчев и Силвена Роу.

За любителите на вкусната храна роденият в Лайпциг Андре е знаменитост далеч преди да се превърне в звезда на малкия екран. Токев има дълъг опит като главен готвач в престижни ресторанти и хотели по света и у нас, а притежава и собствени заведения, в които предлага ястия шедьоври. За съжаление точно в момента бизнесът му изпитва огромни затруднения заради разразилата се в България и на всички континенти коронавирус епидемия. Ето какво казва шеф Токев в интервю за Уикенд.

– Шеф Токев, как карате извънредното положение?
– Останахме си вкъщи. Общувам по телефона и с новите дигитални технологии. Планираме как ще продължим работа в ресторантите, ако извънредното положение продължи по-дълго. С хората от моя отбор, обмисляме да приготвяме храна за вкъщи. В момента целият персонал е в двуседмичен платен отпуск. Най-важното е да сме здрави. Спазваме мерките за предпазване от заразата.


– Колко души работят за вас в четирите ви заведения? Ако кризата с коронавируса продължи, ще се разделите ли с част от персонала?
– Около 30-35 човека работят при мен. Не знам дали бих могъл да задържа целия персонал, но ще гледам да запазя по-голямата част от него. Колегите ми са като част от семейството ми. От дълги години сме заедно.


– Големи ли са загубите ви от принудителното затваряне на заведенията?
– Всеки в този момент търпи загуби. Част от продуктите, които не са дълготрайни, ги раздадохме на отбора, друга – на роднини. Запазихме и за нас. Имаме такива, които са със срок на годност до юни. Надяваме се дотогава пандемията да бъде овладяна. Щетите в момента са, че нямаме оборот и не генерираме финанси. Целият бизнес по света ще трябва да се преструктурира и премисли, нищо няма да бъде същото след като премине извънредното положение. От човешка гледна точка също трябва да се осмислят нещата.


– Властите добре ли управляват борбата с кризата?
– В България сякаш ставаме по-задружни в кризата. Правителството реагира много адекватно с наложените мерки. Управляващите и бизнесът, а дори и персоналът, трябва да седнем на една маса и да се намери решение, което да е удобно за всички. Не бива всеки да тегли чергата към себе си, добре е да е склонен и на компромиси. Смятам, че коронавирусът ни направи по-човечни.


– Родителите ви са в Германия, където има доста заразени. Как са те?
– На 80 години са и много внимават. Често се чуваме по телефона. Добре са. За щастие там, където са те, има само трима заразени от коронавирус. Здравеопазването на Германия е на много високо ниво

.
– След пандемията бихте ли се върнал за постоянно в Германия?
– Не, въпреки че никога не съм излизал от бизнеса в Германия. Винаги е имало някои неща, които да правя там. Отдавна планирам ресторант в Берлин, но условията за това не са налице. Ако имам шанс и възможност да отворя заведение в немската столица, в Лондон или Париж, бих го направил, но няма да си зарежа бизнеса в България. Вложил съм много тук, а правя и предавания в телевизията. Освен това съм и в Асоциацията на българските готвачи. Много съм привързан към страната, не мога току така да оставя всичко и да си тръгна. Години наред живея между Берлин и България.


– В момента се излъчва шестият сезон на „Мастър шеф”, където сте жури с колегите си Петър Михалчев и Силвена Роу. Не е ли страшно да снимате с толкова много хора покрай вас в разгара на пандемията?
– Хубавото е, че предаването е снимано предварително. Ако сега се беше наложило да се реализира – в настоящите тежки условия, най-вероятно щях да откажа участие. Бяхме около 70-80 човека в студиото. Радвам се, че позитивен формат като „Мастър шеф” е на екран и в този момент. Той сбъдва мечти.


– Комфортно ли ви е с Петър и Силвена?
– Супер се чувствах. Интересна смес сме. Много сме различни като характери, но същевременно имаме и доста общи черти. Онова, което ни обединява, ни прави отбор. Имахме обща цел и виждане за предаването, въпреки различията си. Докато снимахме, в свободното си време споделяхме идеи един с друг, разменяхме рецепти. И тримата сме интересни и динамични.


– Успя ли някой от участниците в новия „Мастър шеф” да ви изненада?
– Бях приятно изненадан, че участниците бяха много задружни. Никой не прояви завист. Всички си помагаха, за да вървят напред. Всеки, дори отпадналият, се радваше за другия, който продължава в състезанието. Играта беше отборна. Участниците, които напускаха шоуто, бяха тъжни, но въпреки това пожелаваха успех на останалите. От години ми се иска хората в България да станат по-позитивни и да си съдействат един на друг, вървейки напред.


– Победителят в шестия сезон беше ли ваш фаворит?
– Победителят или победителката… Свикнал съм от журирането ми на професионални състезания да нямам фаворит сред участниците. Имаше някои хора в „Мастър шеф”, които притежаваха потенциала да избухнат и да стигат до финал. Накрая останаха точно тези, които заслужават.


– В какви отношения сте с колегите си Виктор Ангелов и Иван Манчев, с които сте конкуренти в телевизионния ефир?
– В чудесни и това е съвсем нормално. С Виктор сме колеги и приятели, с Иван Манчев – също. В България е прекалено преекспонирана темата за конкуренцията на телевизиите. В Германия нещата са доста по-различни. Предаванията, както и ресторантите, се борят за аудитория, съответно за клиенти, но въпреки това с колегите се уважаваме. Хубавото на различните кулинарни формати, е че те мотивират да си ще по-добър и да вървиш напред.


– Сега като сте си постоянно вкъщи, не си ли притеснявате от напълняване?
– Много готвя вкъщи… Тренирам всеки ден от 30 до 60 минути. Нямам проблем с килограмите. Всичко е въпрос на дисциплина и на начин на хранене. Балансът е нещо много важно. Съветвам всички, които са си у дома, да спортуват и да се хранят разумно. Аз лично обожавам сутрин да си правя напитка от джинджифил, куркума, канела, лимонов сок, чесън, мед и ленено олио.


– Страхувате ли се от заразата? Има ли вариант да изпаднете в депресия?
– Не, абсурд! Аз дори може би съм малко по-корав и суров в някои неща. В момента спазваме мерките, които се изискват от нас, за да не се заразят много хора. Ако обаче се замислим, колко много деца и възрастни умират от глад по света всеки ден, ако погледнем другите болести, катастрофите, войните… Това, което ни се случва, е трябвало да стане. Животът не свършва сега, пред мен и след мен. Трябва да се гледа напред. Важно е, какво ще направим от тук нататък.


– Как са близките ви?
– Супер. Всички сме здрави и си седим вкъщи. Това е положението в момента. С внучката се гледаме и чуваме всеки ден с видеоконферентна връзка.


– По-малката ви дъщеря Елиза ще ви изненада ли скоро с второ внуче?
– Тези неща са Божа работа… Много добър приятел съм с дъщерите си. Близки сме, сплотено и задружно семейство. Щастлив съм, че е така.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече