Ultimate magazine theme for WordPress.

Пламен от „Ол Инклузив” бил футболна надежда

0

- Advertisement -

Любен Кънев, който играе Пламен в новия сериал „Ол Инклузив” по Нова тв, бил млада футболна надежда, а после давал сериозни заявки за блестящо бъдеще като ветеринарен лекар, преди превратности да сменят посоката в живота му. Любен бележел впечатляващи успехи на терена и даже стигнал до мъжкия футбол, преди жестоки контузии да му попречат да остане в спорта, пише „Уикенд“.

Днешният популярен актьор преживял не много леко прекратяването на кариерата си, тъй като по това време мечтите му били насочени изцяло в тази посока. Следващият му избор бил ветеринарната медицина. Не е случайно, тъй като родителите му са известни ветеринари във Варна. Те не се поколебават да го подкрепят, когато решава, че призванието му е да бъде актьор.


„Занимавал съм се с футбол, но контузии ми попречиха да остана в спорта. Бях в школата на ПФК „Добруджа”, когато отборът беше в „А група”, стигнах до мъжкия футбол. Но дали случайно или не, се контузих. Това смени изцяло посоката ми в живота”, разказва Любен.
Актьорът, известен с ролята си на инспектор Тодор Тодоров от ГДБОП в хитовия сериал „Под прикритие”, е роден в Стара Загора по времето, когато следват ветеринарна медицина в града. По-късно семейството се мести във Варна. След като принудителното стопиране на футболната си кариера, Любен се ориентира към професията на родителите си. Той учи в техникум по ветеринарна медицина, сега гимназия, в Добрич. Смята, че това е прекрасен етап от живота му, но не продължил. „Може би за съжаление на д-р Къневи, моите родители, които са ветеринарни лекари във Варна. Но те винаги са ме подкрепяли във всичко, за което съм им изключително благодарен и признателен. Никога не са били родителите с пръчката в ръка”, споделя Любен. Той усеща, че „пистата” му е друга още, когато контузия го спира да продължи с футбола. „Бях тъжен, но затворих страницата, за да продължа напред. Нещата в миналото са ми дали и са ми взели, но моментът сега е по-важен за мен”, казва той.


Актьорството навлиза в живота му, когато е на 20 години. Кандидатства в НАТФИЗ, като първия път не е приет. Година по-късно успешно стартира своето обучение в класа на проф. Снежина Танковска. За кратко прекъсва образованието си в академията, за да направи допълнителна специализация в театралната школа на Никос Хараламбос в Никозия, Кипър. През 2010 г. завършва актьорско майсторство в класа на доц. Веселин Ранков като първенец на випуска с награда „Най най най”. Най-яркият му спомен е свързан с този приз. „Очите на майка ми и баща ми. Те бяха в публиката при награждаването. Бяха неимоверно щастливи. Дори не им бях казал, че съм номиниран за актьор на випуска, исках да ги изненадам”, споделя Любен.


Междувременно през 2009 г. той печели международна шекспирова награда за „Най-добър актьор” (GATS International Theatre Festival) в Пекин. Признавал е, че ако се бил родил в Англия, Франция, Германия или в САЩ например, тази награда е щяла да му донесе доста професионални ангажименти. В България призът няма такава сила, но като цяло му се е отразил положително.


Той стартира актьорската си кариера в Пловдивския драматичен театър. Дебютът му е с ролята на Торвалд Хелемер в предаставлението „Куклен дом” на режисьора Крис Шарков. През следващите години играе в редица популярни представления. Любен прави силно впечатление и с авторските си проекти. През 2014 г. с „Дяволът се призна за виновен” стартира собствена независима театрална кариера. Това е първата пиеса, която пише и продуцира. Представя авторския си текст по новаторски начин като съчетава кино и театър. „Дяволът се призна за виновен” е първият по рода си в България кино-театрален спектакъл. През 2017 г. Любен изненадва с втори авторски спектакъл „Забравените”. В представлението участват деца от Поправителния дом в Бойчиновци, на сцената излиза в партньорство с тях и Любен Кънев. Проектът е творчески и социален. Тогава Любен вече работи по „Аквариумни хора”, който отново е в жанра кино-театрален спектакъл. Текстът е написан от Кънев, а снимките са направени на локации в Лондон и София.
За да се „потопи в живота на основния персонаж”, Любен изкарва в затвор 13 дни, в общуване със затворниците, между които и такива, отнели човешки живот, защото иска „текстът и актьорското му присъствие после да бъдат пропити с истина”. Това не е никак лесно за Любен, но пък по-късно казва, че се е решил, защото продължава да отстоява принципите си как да се подготви една роля, как да се доближи максимално до реалността на персонажа. „Там си затвърдих едно убеждение, че човек може да постигне само това, което поиска, и то само ако вярва и действа в посоката на желанието си. Ако не поискаш нещо, не можеш да го постигнеш”, казва актьора. Там той е бил сред хора, които са живели в други среди като деца, което определя какви тийнейджъри ще бъдат. „Някои от тях са много сериозни престъпници, които сега обаче имат възможност да поискат да се променят. Видях, че част от тези хора няма да се променят, защото не искат, но други са решили да го направят”, разказва впечатленията си звездата от „Под прикритие” и „Ол инклузив”.


Снимките на „Аквариумни хора” отвеждат актьора в Лондон, където по-късно се завръща, за да реализиране на друг свой мащабен проект. Създава собствена театрална школа за деца, младежи и възрастни. Това е негова сбъдната мечта. Тогава вече е известен и с телевизионния си дебют, който прави през 2011 г. в хитовия сериал „Под прикритие”. Любен получава ролята на инспектор Тодор Тодоров от ГДБОП и участва във всички пет сезона на сериала, който се излъчва в ефира на БНТ, а в момента Нова повтаря.
Следващата му запомняща се роля е през 2013 г. в телевизионната продукция „Недадените”. Там играе Княз Кирил Преславски. Любен участва и в сериала „Знакът на Българина“, продуциран от ТВ 7. В него изиграва ролята на хакера Омар. През март 2019 г. в ефира на Нова ТВ стартира сериалът „Господин X и морето”, в който Любен влиза в образа на Огнян Сарафов, председател на общинския съвет и кандидат кмет на град Варна.


След броени дни зрителите на Нова тв ще видят Любен като Пламен в сериала „Ол инклузив”, който стартира на 28 февруари в ефира на Нова тв. В поредицата героят на Любен е приятел с Христо – в ролята е Ненчо Балабанов. Актьорите не се познавали преди това. Покрай снимките толкова си допаднали, че пренесли дружбата на героите си и в реалния живот. Двамата вече са близки приятели и не спират да се хвалят с дружбата си по интервюта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече