Ultimate magazine theme for WordPress.

Най-добрата компания на уискито

0

Уиски с фъстъци, и от време на време бадеми, нали така беше… Само че Ерол от „Уикеда“ не е бил съвсем прав да възпява първородния грях, с който започва всяко уважаващо себе си парти според тукашните нрави.

Ядките и уискито не се връзват особено, ако питате по-вещите в занаята, поради една проста причина – ядките запушват вкусовите рецептори на езика и удоволствието от питието се губи. А това далеч не е целта.

За много хора консумацията на уиски върви най-вече самостоятелно (или с малко лед в зависимост от предпочитанията), а на съчетанието с храна се гледа подозрително. Не смятайте уискито за десертно питие, напротив, то може да се сервира с предястия, а също така и с основни ястия.

Културната традиция на „течното злато“ познава невероятни комбинации, които все повече набират популярност и се оформят като отделна приложна дисциплина – т.нар. foodpairing.

Докато водещи ресторанти разработват 5-степенни менюта, свързани с градацията в алхимическата таблица на уискито, може да откроим два основни принципа на гурме консумацията на доброто старо малцово уиски и популярните му блендове.

Първо, колкото по-силно е питието, толкова по-силна като вкус храна му подхожда – и обратно. Ако в чашата ви има уиски с мед или карамел, замислете се за печена патица с мед и портокал – няма да сгрешите. Ако сте избрали традиционното от остров Айла шотландско опушено уиски, потърсете пушена сьомга или пушено сирене, с които да го съчетаете. Колкото до набиращите скорост японски производители – не е учудващо, че продуктите им се допълват със суши.

Второ, най-добре е да подберем продуктите и ястията, с които традиционно уискито е консумирано. Има много различни храни, с които може да подсилите вкуса на малцовата си напитка, затова ви предлагаме най-известните комбинации. Колкото до ядките – позволено е да се консумират само с уиски – коктейли.

Сирене

В някои райони на Шотландия, където се приготвя прочутото опушено уиски, напитката върви с опушено сирене. Например тръпчивото Laphroaig е идеално с по-тежко сирене като Чедар или Рокфор. По-сладките видове като Glenmorangie опитайте с меко сирене, например Бри или Ементал. В палитрата на комбинация със сирена безпогрешно присъстват също козе, Гауда, както и задължителното синьо сирене. Няма да сбъркате, ако подготвите и фондю от сирена и ги поднесете с Ardbeg.

Морски дарове и риби

Островните уискита или тези, които се дестилират близо до бреговете, се комбинират с всичко, което може да се хване в морето. Стриди, поляти с Bowmore е перфектна комбинация, която се предлага като деликатес на остров Айла. На островите Оркни сервират омари с двете местни уискита Highland Park и Scapa.Няма да сбъркате,ако поднесете пушена сьомга с Old Pulteney, Tobermory или Talisker. Стек от туна си пасва с добре със сухи на вкус малцове, отлежали по-дълго в екс шери бъчви.

Шоколад

О, да, уиски и шоколад е прекрасна комбинация, особено подходящ е тъмният шоколад. Тук принципът е: колкото повече какао, толкова по-добре. Отлежалите вариации на Dalmore , Glen Grant ,Glenlivet, Ancnoc и Glenfiddich са перфектни за комбинация с тъмни шоколади, а по-деликатните блендирани уискита като Gold Label на Johnnie Walker и Haig Club, и малцовите Auchentoshan и , могат да се съчетаят с бял или млечен шоколад.

В Шотландия има рецепти за шоколадово суфле, а за типични десерти като тиквен пай се препоръчва консумация с Balvenie или Macallan. Според някои американски привички уискито върви идеално с ванилов сладолед, а какво по-приятно от комбинация с ръжените варианти на Hudson, Bulleit или Basil Hayden..

Плодове

Плодовите на вкус уискита естествено се връзват най-много с плодове. Ябълките и крушите са отличен избор за уискита от района на Спейсад, както и за типични шотландски блендове.

Екзотичните и цитрусовите плодове, въпреки че не са характерни за географските домове на уискито могат да се съчетаят с уискита от япония и тайван. Makers Mark наблягат на ягоди, поръсени с черен пипер. Макар за звучи странно, тази комбинация просто „отваря“ сетивата за уискито.

Месо

Американският бърбън и тенеси уискита по традиция се консумират със свинско месо или пиле на грил. Там е измислена и една от най-добрите барбекю маринати за свински ребърца – кетчуп, соев сос, звезден анасон,мед и бърбън. А макар и буквално Wild Turkey отива на печено пуешко, поднесено с бърбън сос.

Книги

Макар, че книгите са храна за ума, те чудесно се комбинират с уиски. Може би е малко известно, но Оруел написва „1984″ на отдалечения остров Джура и до ден днешен местните жители твърдят, че страниците на ръкописа се „поглъщат“ по-лесно с едноименното уиски. Writer’s Tears пък е съвременна ирландска интерпретация на уиски, отдаващо почит на плеяда ирландски творци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече