Ultimate magazine theme for WordPress.

Как да се избавим от досадните стрии

0

- Advertisement -

Фитнес залата се превръща в новия мъжки олтар, където човек поддържа не само здравето и самочувствието си, но приема този вид спорт като начин на живот.

И докато всеки дава 100% от себе си, за да натрупа мечтаните резултати, започват да се появяват и далеч не толкова приятните ефекти по тялото. Едва ли има човек, който да не е запознат с появата на стриите. След седмиците в тренировки, това е последното, което може да иска атлетът от своето тяло. Оказва се, че този ефект идва, когато кожата бъде изложена на така нареченото стресово разтягане. Това не е най-желаният ефект от тренировките и по тази причина ще те запознаем с експертното мнение на д-р Цеца Влаева, дерматолог в Медицински център „Доверие“ в София:

Еластичността на кожата при хората е част от наследствените белези, които носим и е различна при всеки от нас. Човешката кожа се състои от 3 слоя – повърхностен (епидермис), среден (дерма) и дълбок (хиподерма). Забележително свойство на кожата е да се разтяга. Това е възможно благодарение на колагена и еластина в средния слой. При продължителен период на разтягане при тренировки нишките на колагена и еластина започват да се късат и това води до „разкъсване“ на кожата в отделни участъци. Във времето тези разкъсвания заздравяват и се оформят малки продълговати ивици –стрии. В началото те са червени, но щом премине възпалението на тъканта, стриите стават перлено бели. В летните месеци, когато сме изложени на слънцето и кожата потъмнява, белите ивици изпъкват още по-видимо и нарушават естетическата красота. Стриите се появяват, когато кожата е под стрес.

Допълнително влияние оказва и резките колебания на теглото и формата на тялото. Най-засегнатите зони, особенно предвид активните физически занимания във фитнеса, са горната част на ръцете, рамената и седалището. В резултат кожата се подлага на агресия, която трудно може да бъде овладяна, без съответни грижи. А основното противодействие на стриите е превантивната грижа за кожата. Бепантен крем против стрии съдържа всичко необходимо, за да се задържи кожата еластична. Съдържанието на дескпантенол и глицерин осигурява подхранването и хидратацията на кожата, маслото от маслина и кожни липиди подържат и укрепват бариерната й функция, а извлекът от тропическото растение сентела азиатика стимулира производството на колаген и еластин. Бепантен крем против стрии е лесен за нанасяне, бързо прониква в кожата и не оставя мазни следи.

Адаптиран е за употреба за всички зони на тялото. Ето и 3 съвета за намаляване възможността за образуване на стрии.

1. Още в началото на активното занимание с фитнес е добре да се грижите за хидратацията на организма – приемане на по–големи количества вода и ежедневна грижа за кожата със средства за подобряване на нейната елестичност и хидратация. 2. Ако планирате бързо натрупване на мускулна маса чрез интензивни тренировки и прием на специални хранителни и хормонални добавки, се уверете, че взимате и превантивни мерки за поддържането на еластичност на кожата. 3. Не превръщайте стремежа си за натрупване на мускулна маса в самоцел. Естетическата красота трябва да бъде преимущество. Появата на стрии е едно от малките отмъщения на тялото. Организмът ви е едно цяло , а не отделни мускулни групи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече