Ultimate magazine theme for WordPress.

Лимузината на Путин: Съветски лукс за богаташи

0

- Advertisement -

Русия пуска първата постсъветска луксозна лимузина, марка Aurus. Тя беше използвана от Владимир Путин при встъпването му в длъжност миналата година. Но могат ли руснаците да пробият на пазара на луксозните коли?, пита Deutsche Welle.

Лимузината на Путин – Aurus Senat е луксозен автомобил руско производство, който много напомня на „Ролс-Ройс“, макар официално да не използва за база нито един съществуващ модел. Колата обаче е съвместна разработка – плод е на сътрудничеството с германските компании Porsche Engineering и Bosch, които са били привлечени като съветници.

Aurus Senat достига 7,5 метра на дължина и струва 18 млн. рубли (242 000 евро). С подобна цена той се прицелва в богатите клиенти от Близкия изток или Китай. Изпълнителният директор на компанията-производител Адил Ширинов уточнява, че потенциалните клиенти не са само държавни служители, а и бизнесмени.

Вложени са много пари

Руската държава е инвестирала много в проекта – не само финансово, а и по отношение на надеждността на марката. Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че от 2013 г. насам в проекта са вложени 12,4 млрд. рубли (близо 176 млн. евро). „Вярваме, че ще достигнем до широк кръг от клиенти“, каза Мантуров пред репортери.

Миниванът и SUV-вариантът, наречен „Комендант“, все още се изпробват, а хибридният или изцяло електрическият Aurus трябва да се появят до 2024-2025 г. „Надявам се да ги видим на Московския международен автомобилен салон през 2020 г.“, посочи Мантуров.

Серията ще бъде разширена и с два нови двигателя, съответно 12-цилиндров с мощност от 800 конски сили и един с по-скромните 255 конски сили и 2,2 литра работен обем. Автомобилът е разработен от Научно-изследователския автомобилен институт НАМИ в сътрудничество с руския автомобилен производител Sollers.

Апетитен пазарен сегмент

Очаква се глобалният пазар на луксозни автомобили да се разраства: от 101 млрд. долара през 2018 г. на 246 млрд. долара пред 2026 г. – заради нарастващите доходи, твърдят от Databridge.

Други обаче са доста по-предпазливи в оценките си. Продажбите на автомобили от високия клас вероятно са достигнали пика си. А това застрашава най-вече бизнес-модела на производителите на луксозни автомобили от Германия, твърди анализаторът Филип Хучойс, управляващ директор на Jefferies Group. Намаляват и продажбите на Jaguar Land Rover – във Великобритания те са спаднали с 4,6%, а на китайския пазар нещата също не вървят гладко.

„Производителите на луксозни автомобили трябва да преосмислят стратегията си, убеден е Хучойс. „Ако съм прав, търсенето е достигнало своя връх. А това налага реорганизация в сегмента на високия клас автомобили“, казва наблюдателят. Според него електрификацията и допълнителните разходи на концерните, свързани с новите изисквания за вредните емисии, сериозно са увредили досегашния им бизнес модел.

Прегледана: 1409

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече