Ultimate magazine theme for WordPress.

Мъжът под чехъл – опит за портрет

0

- Advertisement -

Под чехъл… Кой ли е измислил този подигравателен израз, нарицателен за покорни на жените си мъже? Не сме го чували в обратния вариант, но да попитаме мъжете – как разбират това подигравателно определение:

Дмитрий, инженер, 36 г.: “Под чехъл са тези мъже, които се стараят да правят всичко, което искат жените им. Не проявяват волята си и доброволно са предали лидерството на своята половинка.“

Роман, учител по медитация, 40 г.: “Тази роля или харесва на някои мъже, или обичат и търпят всички капризи на жена си. Това хубаво е или лошо? В наши дни всичко е относително – това, което за мен е лошо, за друг е мечта.“

Игор, системен администратор, 39 г.: „Мъж под чехъл е този, който никога не се противопоставя на мнението на жена си и я слуша за всичко. Безволев, никъде не ходи без нея и в резултат социалният му кръг се променя значително.“

Каква е разликата между мъж под чехъл и грижовен съпруг

Грижовният – той е готов на всичко заради любимата си, дори на неприятни за него неща, но ги върши осъзнато. Вслушва се в молбите ѝ, уточнява какво е необходимо, ако трябва звъни да пита или търси допълнителна информация в интернет, предлага различни варианти, но, в края на краищата, слуша своята половинка, защото нейните доводи му се струват убедителни.

Ако жената до него заслужава абсолютното му внимание, в този случай той може да бъде разграничен от мъжа под чехъл, защото всичко, което прави, е в името на любовта.

Докато мъжът под чехъл подсъзнателно си търси смела, решителна партньорка, защото без нейната подкрепа му е трудно. Затова и е готов да направи всичко за нея без да ѝ противоречи.

Защо някои мъже са такива

Понякога те могат да бъдат успешни лидери в други области: предприемачи, началници, преподаватели, прекрасни бащи. Но когато до тях застанат съпругите им, моментално се превръщат в зависими.

Семеен модел на поведение

Как са станали такива? Някои го обясняват със семейния модел на поведение в детството, когато момчето е отгледано от баби и майка, и е свикнало да слуша и изпълнява.

Но невинаги е така – известни са много случаи, когато в патриархални семейства се раждат послушковци, а в матриархални – алфа самци. Семейният фактор е важен, но не и определящ.

Темперамент

Кроткият неудачник може да се хареса на момиче с горещ темперамент, която не може да стои на едно място и непрекъснато ражда идеи, гони срокове, кариера и не се спира. Някои жени така са устроени – непрестанно да се движат, да натискат напред, да изискват, но е факт, че на много мъже ова им харесва и в зависимост от ситуацията решават какво поведение да възприемат.

Материален статус

Смята се, че ако мъжът е достатъчно заможен, той е и по-независим и не може да се злоупотребява с него, а ако има под средните или ниски доходи, поведението му става по-податливо: „Ти ми даваш пари, а аз ще сготвя, ще изчистя и ще се грижа за децата.“

Неумение да се противопоставят на манипулациите

В психологията има понятие „отсрочена реакция на грубостта“, например: някой простак ви крещи в автобуса, а вие си мълчите, защото сте шокирани и в ступор, не знаете какво да отговорите. След малко ви идва цял тон подходящи отговори на обидите, но е късно да реагирате – онзи, който ви е нагрубил, вече не е с вас.

Такова поведение е обусловено от затруднението ви да се противопоставяте на грубости и манипулации. Точно този механизъм работи и при мъжа под чехъл. Той може би има свое мнение и дори си мисли: „Всичко съм решил“, но след това отстъпва на жена си, за да не я изнервя. Нейната истерия също е маниполация, която въпросният мъж иска да избегне.

Може ли този мъж да се промени

Не се дръж като баба, стани мъж, нали си глава на семейството, накарай жена си да се почувства слаба, и да види кой взема решения вкъщи…

Може този мъж да получава всякакви подобни съвети, но не бива да се забравя или подценява главното правило в психологията – не бива да се решават несъществуващи проблеми.

Ако и двамата това положение в семейството ги устройва и си живеят добре, ако той не страда от това отношение, не се чувства манипулиран, няма неизказани емоции и нещата вървят – нищо не е необходимо да се прави. Просто тези двама „са се намерили“ – паснали са си по характер и възприемат реакциите на другия.

Ако от моралното и материално благополучие в двойката има какво да се желае, той трябва да действа:

Да се опита да разпредели справедливо задълженията и вземането на решения във всички областих. Защото един човек не може да разбира от абсолютно всичко. Той трябва да докаже, че знае отговорите на някои въпроси по-добре.

Да си намери такова занимание, с което да прояви своите качества, а не само вяло да превърта каналите на телевизора. Да се научи да отстоява своите лични граници и територии. Най-хубаво е това негово увлечение да се превърне в семейно хоби.

От това, че диктува всичко на мъжа си, жената надали е много щастлива –  хубаво е мъжът да съумее да я накара да се замисли дали не би се гордяла повече с него, ако той постигне нещо извън нейно давление. Това ще проработи за самочувствието и на двамата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече